دفاع مقدس
درباره وبلاگ
بسیجی پانزد ساله ای که باید در تهران تیله بازی می کرد از پشت خاکریز تانک دشمن را نشانه می گیرد و امام بر دست و بازوی او بوسه می زند.
نویسنده : علی مرج
ناشر: موسسه روایت فتح
تاریخ نشر: 1382
چکیده:
مجموعه بابایی به روایت همسر تحت عنوان آسمان توسط علی مرج به نگارش در آمده است در این کتاب گوینده، همسر شهید بابایی صدیقه حکمت ، است که در آن از رابطه خود با شهید بابایی و دلبستگی هایشان سخت به میان می آورد. تثر این کتاب بسیار روان و صمیمی است و علاقه فی ما بین بسیار زیبا به تصویر کشیده شده است. اولین ماجرایی که در کتاب روایت می شود و نقطه عطف ها نیز هست، ماجرای سفر همسفرش به حج است که در ابتدا قرار بوده هر دو راهی شوند ولی در آخر شهید بابایی منصرف می شود و همسرش به تنهایی راهی خانه خدا می شود. پس از بیان این ماجرا، خانم حکمت از سابقه آشنایی خود با عباس بابایی سخن به میان می آورد. عباس بابایی پسر عمه او بوده که هقت سال از او بزرگتر است و با خانواره ایشان رابطه نزدیک دارد. پسر عمه اش عباس دانشجوی رشته خلبانی است که برای آموزش خلبانی 2 سال به آمریکا اعزام شده است.وقتی که می فهمد عباس برای خواستگاریش آمده، خیلی ناراحت می شود و از او نفرتی در دل می گیرد. به مادرش شکایت می کند که در 16 سالگی از او خسته شده اند ولی با گذشت چند ساعت با صحبت های مادر، آرام می شود و رضایت خودش را اعلام می کند. عباس از قبل، یعنی هنگامی که در امریکا بوده او را همسر خود می دانسته است و حتی وقتی که دختری آمریکایی با او صحبتی می کند عکس همسر آینده اش را نشان او می دهد و می گوید که زن دارد. هنگام خواستگاری به تنهایی با دایی و زن دایی اش صحبت می کند ولی زندایی اش به خاطر سن کم دخترش و به خاطر ازدواج خانوادگی با او مخالفت می کند ولی عباس بسیار سماجت به خرج میدهد. او که خلبان است تهدید میکند که خود را از هواپیما پرت می کند حتی اگر خودش هم نخواهد بایستی شوهر آینده اش را او انتخاب کند و جهیزیه اش را هم او تقبل می کند و بعد از آن ناپدید می شود . در هر حال عباس 23 ساله طی مراسم هفت روزه با صدیقه در سال 1354 ازدواج می کند. سختی و شادی های این زوج جوان حکایت بسیار دارد همسر شهید تنهاییهای بسیاری را تحمل می کند ولی همیشه از همسرش رضایت دارد. مطالعه سرگذشت این دو جوان نمونه را پس از ازدواج به شما می سپاریم تا با مطالعه این نوشتارها که سرشار از محبت های الهی هستند بیشتر با شهدایمان آشنا شوید و بتوانید راه و رسم آنها را ادمه دهید «زن می دانست که مرد دوباره مجابش می کند برایش منطق و استدلال می کند. قربان صدقه اش می رود و می خنداندش. این بار اما خنده به لب هایش نمی آمد. مرد داشت می گفت که او که این مدت این همه زجر کشیده، قدرت تحملش برای پذیرفتن این یکی هم زیاد شده. می گفت وقتی تابوتش را دید گریه و زاری نکند. از خدا خواسته بود که اول صبر به زن بدهد و بعد شهادت به خودش. به زن می گفت که می رود حج و صبر از خدا می گیرد و بعد... قبولش مشکل بود. همه عمر یازده ساله زندگی مشترکشان از این ترسیده بود و حالا مرد داشت دقیقاً راجع به همین صحبت می کرد. هر چه قدر هم مرد برایش حرف می زد این یکی را نمی توانست بپذیرد.»(صفحه 40)
(0) نظر
1389/6/20 14:58
نویسنده : گروه نویسندگان
ناشر: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
تاریخ نشر: 1380
چکیده:
کتاب «ریشه های تهاجم» جلد اول از سری کتب پنج جلدی تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق است که به همت مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ تالیف و منتشر گردیده است. تالیف این مجموعه پنج جلدی به زمانی بر می گردد که مسئولان دوره عالی جنگ سپاه پاسداران، یعنی عالی ترین مقطع آموزشی دراین نهاد از آقای محسن رضایی - در زمانی که فرماندهی سپاه را عهده داشتند- دعوت کردند تا بحث تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق را برای دانشجویان دکتری مطالعات جنگ تدریس کنند. در همین راستا به پیشنهاد ایشان گروهی تحقیقی تشکیل شد تا متون مورد نیاز این درس تهیه گردد. ویژگی این کتاب آن است که به دست کسانی تالیف و تنظیم گردیده که خود در طول هشت سال دفاع مقدس نقش موثر و مستمری در جنگ ایفا کرده و بر این اساس درک درست و همه جانبه ای از جنگ داشته اند و به جنگ به صورت استراتژیک و نه به صورت توصیفی و تبلیغی پرداخته اند. البته جنبه توصیفی و تبلیغی جنگ نیز به نوبه خود با ارزش و لازم است. دیباچه کتاب توسط محسن رضایی، فرمانده پیشین سپاه پاسداران، نگاشته شده است. ایشان در این قسمت توضیحاتی درباره این مجموعه و هدف از جمع آوری آن داده اند. کتاب شامل شش فصل است. هر فصل توسط گروهی از اساتید و محققان رشته های نظامی نگاشته شده است و پس از پایان فصل مآخذ مربوطه به دقت درج گردیده است. در این قسمت، خلاصه ای از اول کتاب که به بررسی علل وقوع جنگ ایران و عراق می پردازد، اشاره می کنیم. مسائل زمینه ساز جنگ: منافع آمریکا برای حمایت عراق: - فروکش کردن احساسات انقلابی مردم بر اساس فشار جنگ و تغییر مسیر انقلاب در راستای منافع خود - روی آوردن ایران به سوی آمریکا برای نیازهای نظامی - یا تسلیم در برابر آمریکا یا نابودی - ایجاد نارضایتی مردم از هیئت حاکمه - ایجاد تفرقه میان مسلمانان و رو در رو کردن اعراب با ایران و غفلت آنان از اسرائیل - آزادی گروگان های آمریکا در ایران(گروگان های لانه جاسوسی آمریکا) منافع شوروی برای حمایت از عراق: - فروش تسلیحات نظامی به عراق - قبل از انقلاب عراق متعلق به بلوک شرق(شوروی) بود و ایران متعلق به بلوک غرب (آمریکا). با پیروزی عراق بر ایران، ایران در زمره کشورهای بلوک شرق قرار می گرفت. - تضعیف 60 میلیون مسلمان روسیه - تضعیف گروهها افغانی و محروم شدن ایشان از کمک های جمهوری اسلامی و انحراف افکار عمومی از افغانستان - نمایش تسلیحات خود در جنگ برای کسب بازارهای جهانی موضع کشورهای منطقه - احساس خطر کشورهای منطقه از انقلاب ایران(به خاطر وجود مشابهت های رژیم شاهنشاهی ایران با حکومت های منطقه از جمله: وابستگی به آمریکا،‌ فساد اخلاقی،‌ تجمل پرستی، مخالفت با دین، استبداد و ...) - موضع جمهوری اسلامی به تمایل سرنگونی حکومت های منطقه اوضاع مساعد عراق: - تمایل حزب بعث به توسعه طلبی - استفاده از شعار های عربی و شعار ملت واحد عربی - تصور اشتباه صدام از ارتش ایران و نظام نوپای اسلامی اهداف صدام: - رهبریت جهان عرب در شرایط انزوای موثرترین کشور عرب یعنی مصر - صدام مدعی مبارزه علیه اسرائیل بود و ایران رقیب ایدئولوژی او در این زمینه به شمار می آمد - جبران شکست خود در امضای قرار داد الجزایر و استقرار دوباره حاکمیت عراق بر اروند رود - ایفای نقش ژاندارم منطقه به جای محمد رضا شاه در خاورمیانه از سوی آمریکا - رویارویی ایدئولوژی اسلام در مقابل ناسیونالیسم عربی - به دست آوردن خوزستان و منابع نفتی و افزایش مرز آبی خود با خلیج فارس - جلوگیری از پیدایش انقلاب اسلامی در عراق
(0) نظر
1389/6/20 14:56
نویسنده : داوود امیریان
ناشر: سوره
تاریخ نشر: 1380
چکیده:
آقای شهردار عنوان اولین کتاب از سری مجموعه قصه فرماندهان می باشد که بر اساس زندگی شهید مهدی باکری تنظیم یافته است. کتاب حاضر در قالب 11 بخش توصیف داستان وار زندگی شهید باکری پرداخته است. این کتاب 87 صفحه ای در اولین بخش خود با عنوان "تولد یک پروانه" به تشریح خلاصه ای از سیر کلی زندگانی شهید مهدی باکری می پردازد. مهدی باکری فرمانده لشکر عاشورا می باشد و از این جهت در اولین کتاب قصه فرماندهان به زندگانی او پرداخته شده است. در بخش دوم این کتاب به ماجرای دوران کودکی مهدی اشاره می کند. ایوب دوست دبستانی مهدی بضاعت مالی اندکی دارد و نمی تواند در سرمای زمستان لباس گرم مناسب تهیه کند از این جهت مهدی هم به خاطر دوستش لباس گرم نمی پوشد. پدر و مادر مهدی برای متقاعد کردن او از ترفند جالبی استفاده می کنند و با خریداری دو کاپشن به دو دانش آموز ممتاز یعنی ایوب و مهدی به واسطه مدرسه جایزه می دهند. حکایت های زیبا بر اساس سیر زندگانی مهدی باکری در این کتاب روایت می شود دو حکایت بعدی مربوط به مبارزات مهدی و برادرش حمید علیه رژیم طاغوت است. در بخش "ساواکی" جریان بسیار جالبی نقل می شود. در ابتدا از چگونگی تدارک سلاح توسط حمید باکری سخن گفته می شود و در قسمتی از این ماجرا حمید باکری به خاطر شک بر یکی از همسفرانش، کاروان را رها می کند و تا مرز کشور را همراه با سلاح های سنگین پیاده طی می کند و با تاخیر فراوان به محل قرار که مهدی در آنجا انتظارش را می کشید می رسد. پس از بیان این ماجرا ناگهان نویسنده به زمان جنگ می پردازد و یک جلسه ای را به تصویر می کشد که در آن فرماندهان جنگ از شهید خرازی، همت، حمید و مهدی باکری در آن جلسه شرکت خواهند داشت. حمید باکری که اولین بار است که در جلسه فرماندهان حضور می یابد از دیدن شهید همت بسیار تعجب می کند و پس از اتمام جلسه مشخص می شود که آن ساواکی که در مرز کشور به او مظنون شده بود، کسی جز ابراهیم همت نبوده است که اتفاقا او نیز با شک بر ساواکی بودن حمید از کاروان جدا شده و تا مرز را پیاده پیموده است. مهدی باکری و برادرش حمید ارتباط بسیار نزدیکی با هم دارند. پس از شهادت حمید در عملیات خیبر، بچه های لشکر در پشت بیسیم به مهدی خبر شهادت او را می دهند و همه درصدد بودند که پیکر او را به عقب بر گردانند ولی مهدی پشت بیسیم اعلام می کند اگر بقیه شهدا را برگراندید حمید را هم برگردانید. پس از شهادت حمید، بچه های لشکر قرار گذاشته بودند که کلمه "حمید" را در حضور مهدی استفاده نکنند. زیرا با شنیدن این کلمه مهدی باکری لبخند تلخی می زد و در چشمانش اشک حلقه می زد. قصه فرماندهان مجموعه ای است که توسط دفتر ادبیات و هنر دفاع مقدس تهیه می گردد و پس از شهید باکری به فرماندهان دیگر از قبیل شهید همت، بروجردی، خرازی، زین الدین، متوسلیان و ... می پردازد.
(0) نظر
1389/6/20 13:59
نویسنده : محمد درودیان
ناشر: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
تاریخ نشر: 1379
چکیده:
خونین شهر تا خرمشهر جلد اول از مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق می باشد که به بررسی وقایع سیاسی _ نظامی جنگ از زمینه سازی تهاجم عراق تا آزاد سازی خرمشهر (از شهریور 1359 تا خرداد 1361) می پردازد. کتاب حاضر شامل سه فصل است: فصل اول تحت عنوان "از اشغال تا آزاد سازی" ابتدا به زمینه های شکل گیری تهاجم سراسری عراق و اهداف آن اشاره شده، سپس چگونگی اشغال خرمشهر مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی علل توقف دشمن مبحث دوم است که پس از آن، وضعیت سیاسی _ نظامی کشور، در مقطع پر التهاب دوران اشغال، تحلیل و بررسی می شود. مبحث بعدی به چگونگی روند آزاد سازی مناطق اشغالی اختصاص یافته و نیز مروری بر چند عملیات سپاه اسلام دارد. آخرین قسمت این فصل با عنوان "پس از فتح المبین" حاوی مسائلی درباره موقعیت ضد انقلاب داخلی و نیز دشمن خارجی در برابر توانایی های خودی، در فاصله زمانی بین دو عملیات فتح المبین و بیت المقدس می باشد. در فصل دوم، تحت عنوان "آزاد سازی" به چگونگی آزاد سازی خرمشهر پرداخته شده است. این فصل که طولانی ترین فصل کتاب می باشد، در واقع گزارشی است از عملیات بیت المقدس، از نخستین مراحل طراحی تا پایان کار. ضمن این گزارش، تجزیه و تحلیل هایی مربوط به سطوح مختلف جنگ، از سیاست گذاری و برنامه های کلان گرفته، تا اجرای مراحل مختلف عملیات، به همراه فشرده ای از روند حوادث، ارائه شده است. طی این فصل خواننده در جریان چگونگی انتخاب منطقه عملیاتی بیت المقدس قرار گرفته، با ویژگی ها و مشخصات این منطقه نیز آشنا می گردد. در ادامه فصل دوم مراحل چهارگانه نبرد بزرگ و نسبتا طولانی بیت المقدس توضیح داده شده و خواننده از منظری مشرف بر صحنه، در فضای پر تب و تاب ناشی از افت و خیزهای مراحل مختلف این عملیات، قرار می گیرید. فصل سوم کتاب، با عنوان "بازتاب پیروزی"، نتایج حاصله از پیروزی عملیات بیت المقدس و آزادی خرمشهر را مورد بحث قرار داده است. در بخشی از این فصل، "تغییر توازن سیاسی _ نظامی به سود ایران" و آثار آن توضیح داده می شود. در این فصل به مبحث "تغییر ماهیت جنگ" نیز پرداخته شده و تشریح گردیده است که چگونه این پیروزی باعث شد تا جنگ ایران و عراق، ماهیت جدیدی پیدا کند. کتاب حاضر در عین این که حاوی بررسی جنگ در زمانی نسبتا طولانی و پر حادثه از جنگ را در مجموعه ای فشرده ارائه می دهد اما مسئله خرمشهر در آن یک مسئله محوری است. زیرا تا پایان دوره اشغال، خرمشهر، چه در نزد دشمن و چه در نزد خودی، مهمترین مسئله جنگ بوده است.
(0) نظر
1389/6/20 13:52
نویسنده : محمد درودیان
ناشر: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
تاریخ نشر: 1379
چکیده:
"فاو تا خرمشهر" عنوان جلد سوم از مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق می باشد که به بررسی وقایع سیاسی _ نظامی جنگ در سال های 1364 و 1365 می پردازد. در فصل اول کتاب "نگاهی اجمالی به عملیات والفجر 8" به شکل گیری چگونگی تصرف فاو در شرایط بحرانی جنگ اشاره شده و مواضع آمریکا و شوروی پس از عملیات مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از نکات برجسته این فصل اشاره به استراتژی جدید آمریکا برای نزدیکی ایران و عراق جهت تاثیر گذاری بیشتر بر روند تحولات جنگ است. هم چنین به تلاش های سیاسی شوروی جهت حفظ موازنه سیاسی بین طرفین و ناخشنودی این کشور از اجرای عملیات والفجر 8 اشاره شده است. "تشدید فشار به جمهوری اسلامی" عنوان فصل دوم کتاب است که در آن تلاش قدرت های بزرگ برای فشار بیشتر به ایران جهت جلوگیری از موفقیت چشمگیر در جنگ و استراتژی قدرت های بزرگ برای خاتمه جنگ بدون طرف پیروز، مورد بررسی قرار گرفته است و در ادامه این فصل بازپس گیری شهر مهران به دست رزمندگان سپاه اسلام و ناکام ماندن ارتش عراق در "استراتژی دفاع متحرک" تشریح شده است. در فصل سوم کتاب با عنوان "رویارویی با وضعیت جدید" تدابیر و اقدامات مسئولین کشور، به ویژه حضرت امام خمینی (ره) در رویارویی با وضعیت جدید و موضوعاتی از قبیل تاکید امام بر ادامه جنگ، بسیج امکانات و نیرو، طرح ریزی و اجرای عملیات محدود، طرح ریزی عملیات سرنوشت ساز، تجزیه و تحلیل شده است. فصل چهارم کتاب به تجزیه و تحلیل "ماجرای مک فارلین" اختصاص یافته است. در این فصل روند شکل گیری سیاست خارجی جدید آمریکا در مقابل ایران و تاثیرات تعیین کننده ماجرای مک فارلین در روابط دو کشور بررسی شده است و ضمن بیان چگونگی شکل گیری سیاست جدید، به تاثیرات آن بر مواضع و سیاست های شوروی و عراق و نیز نتایج و پیامدهای آن اشاره گردیده است. پنجمین فصل کتاب "عملیات کربلای 4" نام دارد و در آن به کمک های اطلاعاتی آمریکا به عراق برای کشف منطقه عملیاتی و تاثیرات این عملیات بر قوای نظامی خودی و دشمن اشاره شده است. در پایان این فصل هیاهوی تبلیغاتی عراق درباره شکست عملیات سرنوشت ساز ایران، مورد توجه قرار گرفته که در اغفال ارتش عراق از عملیات کربلای 5 _ که با فاصله دو هفته از عملیات کربلای 4 انجام شد _ تاثیر عمده ای داشته است. "عملیات کربلای 5" عنوان فصل ششم کتاب است. در این فصل ابتدا وضعیت دشوار جمهوری اسلامی در روند تحولات جنگ به ویژه پس از عملیات کربلای 4، تشریح شده و دلایل اجرای عملیات و کسب پیروزی در این مقطع حساس مورد بررسی قرار گرفته است. طرح ریزی و شرح چگونگی تهاجم در شرق بصره و تلاش های فرماندهان سپاه برای حفظ این موقعیت، دیگر قسمت های این محور از بحث را تشکیل می دهند. در پایان این فصل بازتاب های سیاسی و نظامی عملیات کربلای 5 مورد توجه قرار گرفته و به انفعال حاصل از این موفقیت در صحنه سیاسی منطقه و جهان اشاره شده است. شکست ارتش عراق در مستحکم ترین و پیچیده ترین خطوط دفاعی خود، موضوعات قابل توجه این فصل از کتاب است. فصل هفتم کتاب عنوان "آخرین تحرک نظامی در جنوب" را به خود اختصاص داده است که در آن به طراحی و نحوه اجرای عملیات کربلای 8 که در واقع تکمیل عملیات کربلای 5 محسوب می شود، اشاره شده است. این عملیات که آخرین تحرک نظامی سپاه پاسداران در جنوب محسوب می شود، حلقه پایانی استراتژی عملیاتی سپاه در این منطقه می باشد.
(0) نظر
1389/6/20 13:50
نویسنده : محمد درودیان
ناشر: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
تاریخ نشر: 1380
چکیده:
"پایان جنگ" عنوان جلد پنجم از مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق می باشد که به بررسی وقایع پس از عملیات والفجر 10 (اسفند 1366) تا اشغال کویت به وسیله عراق پرداخته است. مهم ترین سوالی که در این کتاب بدان پاسخ گفته می شود "نحوه پایان یافتن جنگ در سال 1367 می باشد."امام راحل با نظر به شرایط نامساعد در زمان پذیرش قطعنامه 598 و ضرورت حفظ آمادگی نظامی برای مقابله با تجاوزات مجدد عراق، پاسخ به این سوال را به زمان مناسب تری در آینده موکول کردند. در این کتاب با گذشت سالها از پذیرش قطع نامه و تغییرات گسترده ای که در سطح منطقه و نیز در داخل ایران روی داده است _ به ویژه اشغال کویت به وسیله عراق در سال 1369 _ ابعاد موضوع را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد. فصل اول کتاب با عنوان "زمینه های تغییر در موازنه جنگ" برای تشریح زمینه های تغییر در موازنه سیاسی _ نظامی جنگ سه بحث اساسی انجام گرفته است: نخست، تجزیه و تحلیل تغییر استراتژی عراق از پدافند به آفند با کمک مستشاری روس ها. سپس ارائه آمار و ارقام "انباشت سلاح و تجهیزات" با افزایش تولید و خرید سلاح با هزینه نزدیک به 20 میلیارد دلار در سال های پایانی جنگ به وسیله عراق. و در پایان گسترش سازمان رزم عراق با فراخوانی نیروها و آموزش آنها مورد بررسی قرار گرفته است. فصل دوم با عنوان "آغاز تحولات و تغییر در موازنه جنگ" به بازتاب و پی آمد های برتری نظامی عراق و تغییر استراتژی این کشور از پدافند به آفند اختصاص یافته است. در این فصل به بازپس گیری فاو و تاثیر آن در جنگ اشاره می کند. همانطور که فتح فاو موازنه جنگ را به زیان عراق تغییر داد، بازپس گیری آن، اوضاع را به سود عراق به چرخش درآورد. بنابراین نقطه تحول در جنگ و پذیرش قطع نامه 598 را باید در برتری نظامی عراق و کسب پیروزی در فاو جستجو کرد. فصل سوم کتاب به پی آمدهای پیروزی نظامی عراق و در نتیجه تلاش ایران برای کنترل و مهار نتایج حاصله از برتری عراق اختصاص یافته است. پذیرش قطع نامه 598 که در موقعیت برتری ایران بر عراق در سال 1366 تنظیم شده بود، تنها راه حلی بود که چنین شرایطی روبه روی ایران قرار داشت. امتناع عراق از پذیرش قطع نامه زمینه ای برای مقابله بین المللی و داخلی با تجاوزات عراق و نیز پایان بخشیدن به جنگ شد. در فصل چهارم ابتدا بازتاب پایان جنگ در نظر تحلیل گران و صاحب نظران بررسی شده و سپس روند مذاکرات بی حاصل ایران و عراق تحت نظر سازمان ملل تشریح گردیده است. طی این مدت عراق با اتکا به برتری نظامی در ماه های پایانی جنگ، روند مذاکرات را تحت تاثیر ابتکار عمل خود قرار داد و از پیشرفت در حل و فصل اختلافات ممانعت می کرد. در چنین وضعیتی ناگهان پس از مناقشه با کویت به اشغال این کشور اقدام کرد. عراق با این اقدام مقدمات حضور گسترده آمریکا و تغییر آرایش سیاسی_نظامی در منطقه را فراهم ساخت.
(0) نظر
1389/6/20 13:49
نویسنده : احمد دهقان
ناشر: ستاره سبز
تاریخ نشر: 1384
چکیده:
"تک آخر" عنوان مجموعه ای از دست نوشته های شهید سرافراز عرصه های نبرد، غلامرضا صالحی است که شامل قسمتهایی از پنج دفترچه یادداشت شهید صالحی می باشد. در ابتدای کتاب یادداشتی با عنوان "این است داستان پدرتان..." وجود دارد که در آن با ااهام از نامه شهید صالحی به فرزندانش، زندگی نامه ایشان در 28 صفحه تنظیم شده است. این شهید بزرگوار در نامه خود به فرزندانش می نویسد: "به فکرم رسید تا خلاصه ای از گذشته خود را برایتان بنویسم تا اگر روزی در میان شما نبودم خاطره ای از پدرتان داشته باشید و شاید درسی برای آینده شما باشد." در ادامه، یادداشتهای شهید صالحی از سال 1363 تا 1367 آمده است که آخرین این یادداشتهای مربوط به 20 تیر 1367 می باشد که در دو روز قبل از شهادت ایشان نوشته شده است. این یادداشتها حکایت از زندگی پر تلاطم و پر رنج و زحمت او دارد از رنج و فقر و نداری دوران کودکی و تحصیل و کار طاقت فرسا در سنین نوجوانی و جوانی تا حضور در صفوف مبارزه با دشمنان نظام جمهوری اسلامی. او متولد نجف آباد است و در طول جنگ مسئولیتهای فراوانی در ستادها، لشکرها و قرارگاهها به عهده می گیرد ولی غالبا در قرارگاه نجف اشرف نقش قائم مقامی را ایفا می کند. او هم مانند سایر سرداران شهید، به فرمان دادن در سنگر قناعت نمی کند و اجازه نمی دهد در عملیات ها حتی از خط شکن ها عقب بیفتد، با سر کشی مداوم منطقه به سازماندهی نیروها می پردازد، بارها مجروح شده و به عقب برای مداوا منتقل می شود و در سختترین جراحت خود که تا پایان هم او را آزار می دهد (جراحت شدید در ناحیه پا) پس از مداوا دکترها او را از دویدن تا آخر عمر منع می کنند. خود او در این رابطه این چنین می نویسد: "باید می رفتم. نمی توانستم جا بمانم. آبی که در یکجا بماند می گندد و من می خواستم جاری باشم، جاری همچون کارون ، اروند و کرخه". او به خاطر مسئولیت هایش در جنگ، کمتر می توانست به خانواده رسیدگی کند. به طوری که حتی برای تولد فرزندانش هم نمی تواند حضور داشته باشد و روزها پس از تولد، آنها را می بیند. با این وجود برای آنها توصیه های تربیتی خود را به دقت می نویسد با نامه ارسال می کند. بارها طرح عملیات ها را تنظیم و به اجرا می گذارد و گزارش های عملیاتی را برای رئیس جمهور وقت "آیت الله خامنه ای" بازگو می کند. کتاب "تک آخر" پرده از زندگانی مرد الهی گمنامی بر می دارد که در تمام دوران جنگ تحمیلی به تلاش و جهاد پرداخت و در آستانه پایان جنگ تحمیلی به فیض شهادت نائل می شود امید است رهرو راه ایشان باشیم.
(0) نظر
1389/6/20 13:48
نویسنده : سعید عاکف
ناشر: موسسه شهید آوینی
تاریخ نشر: 1384
چکیده:
نسیم تقدیر روایتگر خاطرات "محمد جواد سالاریان" است که توسط سعید عاکف تالیف گردیده است. محمد جواد سالاریان آزاده ای است از شهر مقدس مشهد، که در سال 1364 در جزیره بوارین در جریان عملیات شدیداً مجروح می شود و سپس به اسارت مزدوران بعثی در می آید. او خاطراتش را با نقل وداع در آخرین اعزام خود با همسر و فرزندش، آغاز می کند و حال و هوای غریبش را در آن وداع بازگو می کند. در ادامه درباره مقدمات عملیات سخن به میان می آورد و پس از آن جریان حضور خود را در عملیات به تصویر می کشد. او بارها در آستانه شهادت قرار می گیرد. او در حال احتضار با حضرت زهرا ملاقات می کند اما به گفته خود تعلق او به فرزندش مانع از توفیقش می شود و در ادامه چگونگی اسارت خود را توضیح می دهد. او که بخشی از کودکی خود را در کشور عراق سپری کرده است با زبان عربی آشنا است و این موضوع باعث می شود که از او به عنوان مترجم برای ارتباط با اسرا استفاده کنند. این مسئله بسیار برایش رنج آور است زیرا بایستی شاهد شکنجه ها و بازجویی های وحشیانه آنها باشد تا سخنان اسرا را برای آنها توضیح دهد و از طرفی بعضی از اسرای ناآشنا او را به عنوان خائن قلمداد می کنند در حالی که با تغییر در متن ترجمه شده به آنها کمک می کند. او که خود از ناحیه صورت و پا مجروح است بیشتر در شکنجه ها زجر می کشد و عفونت زخم هایش برای مدت بسیار طولانی او را آزار می دهد. در این کتاب خاطرات با پیوستگی مناسب در دنبال هم می آیند و در آنها اتفاقات و حالات اسرا و توسل ها و ذکرها به تصویر کشیده می شود که یکایک خاطرات به وضوح بیانگر صبر و استقامت اسرا هستند. در انتهای کتاب چندین عکس و نامه از دوران اسارت محمد جواد سالاریان گنجانده شده است. جزئیات کامل و بیان شیوای حالات درونی از ویژگی های این کتاب است که توانسته با قلمی روان اسارت را به زیبایی به تصویر بکشد و مجموعه ای خواندنی و دلنشین را به وجود آورد. قسمتی از متن کتاب: ....من قبلا بارها از همرزمانم شنیده بودم که هنگام شهادت یکی از حضرات معصومین(علیهم السلام) بر بالین فرد محتضر حاضر می شوند و حالا شاهد حضور مبارک یکی از آن بزرگواران بودم و از تاثیر همین حضور بود که گویی در یک مدهوشی بی انتها فرو رفتم. از هیچ کدام از آن دردهای طاقت فرسا خبری نبود. جز نورانیت و صفا، محسوسات و ادراکات دیگری نداشتم. به وضوح می دیدم که باید آماده رفتن شوم. رفتن به سوی آخرت.
(0) نظر
1389/6/20 13:47
نویسنده : سید مرتضی مفید
ناشر: موسسه شهید آوینی و کتاب دانشجو
تاریخ نشر: 1384
چکیده:
در این کتاب مجموعه ای از مقالات شهید مطهری در این مورد با ذکر منابع درج شده است که از آن جمله می توان به کتب پانزده گفتار، بیست گفتار، پیرامون انقلاب اسلامی، سیری در نهج البلاغه، و سیری در سیره نبوی اشاره کرد.
(0) نظر
1389/6/20 13:46
نویسنده : محمد علی صمدی
ناشر: موسسه شهید آوینی
تاریخ نشر: 1384
چکیده:
کتاب "ناجی کردستان" دومین کتاب از مجموعه کتب مردستان است که به تازگی توسط موسسه شهید آوینی منتشر شده است. "محمد علی صمدی" در این کتاب به روایتگری شهید محمد بروجردی فرمانده سپاه پاسداران در غرب کشور از جمله استان های همدان ، کرمانشاه، کردستان و ایلام پرداخته است. شهید محمد بروجردی را به خاطر ایفای نقش موثر در غائله کردستان و غرب کشور به حق مسیح کردستان نامیده اند. نگارنده با اذعان به این مطلب که در مورد شهید بروجردی سخن ها به میان آمده عنوان می کند که در این مجموعه قصد دارد نکات تازه و مستندی را از این شهید بزرگوار بیان کند. در این اثر به اختصار زندگی شهید بروجردی بررسی شده است. محمد بروجردی متولد فروردین 1333 در روستای دره گرگ از توابع شهرستان بروجرد به دنیا آمد. بروجردی پیش از انقلاب در صف مبارزان مسلح علیه رژیم ستمشاهی بود و در جریان مبارزاتش سابقه دستگیری و شکنجه ساواک را داشت و چهار سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تحت تعقیب بود. در این کتاب چندین خاطره از نحوه مبارزه علی رغم محدودیت ها و فقرخانواده او نقل شده است که همگی حکایت از شجاعت و ایمان او دارد. اما آنچه باعث شد تا نام او در تاریخ جمهوری اسلامی جاودانه شود، مسئله ای بود به نام "کردستان" که به خاطر نقش تعیین کننده اش در این منطقه مسیح کردستان لقب گرفت. در بخش هایی از کتاب نگارنده شهید بروجردی را از منظر همرزمانش به تماشا می نشیند و از آن جمله گفته های مقام معظم رهبری و شهید همت و حاج احمد متوسلیان نمونه های بارزی از بیان نقش او در جریان مبارزات و جلوه های شخصیتی او به شمار می رود. در قسمت های انتهایی کتاب نیز با اشاره به تشییع با شکوه مسیح کردستان دو وصیتنامه موجود از او درج شده است. برخی با احساسات شخصی و گروهی فکر می کردند یک نفر که با او موافقند او را تقویت کنند و یکی را که با او مخالفند، با او مخالفت کنند و با کارهایش برخورد کنند. به هیچ وجه در مورد شهید بروجردی این طور چیزی نبود. شهید بروجردی هیچ گونه حرکتی که آدم احساس کند که در آن کارشکنی یا مخالفتی هست، انجام نمی داد و این علاقه من به این شهید عزیز را خیلی بیشتر کرد. من تصور می کنم روحیه آرامش و نداشتن حالت ستیزه جویی با دوستان، گذشت و حلم در مقابل کسانی که تعارض های کاری با او داشتند، نشانه آن روح عرفانی شهید بود. قسمتی از فرمایشات مقام معظم رهبری به نقل از کتاب ناجی کردستان
(0) نظر
1389/6/20 13:41
X